Jedan od bizarnih biljnih fenomena je svakako viviparija, koji se javlja kod određenih biljaka i izaziva veliko interesovanje u svetu botanike. Ova pojava je intrigantna i donosi sa sobom mnoge zanimljivosti. U ovom blog postu ćemo istražiti šta je viviparija, koje biljke je manifestuju i kako se ovaj bizarni fenomen odvija.

Šta je viviparija?

Viviparija je botanički fenomen u kojem biljke proizvode klice ili mlade biljke direktno iz semena, umesto da se prvo razviju u plodovima. Ovo se dešava kada se embrion u semenu aktivira i počne da raste unutar matične biljke umesto da čeka da bude oslobođen i zasađen u zemlju.

Koje biljke su poznate po vivipariji?

Postoji nekoliko vrsta biljaka koje su poznate po manifestaciji viviparije. Jedna od najpoznatijih je Ananas comosus, ili ananas. Umesto da formira plod, ananas razvija male klice na vrhu ploda. Ove klice mogu biti posađene i dalje rasti kao samostalne biljke.

Još jedan primer je Mangifera indica, poznata kao mango. Kod ovog voća, klice se razvijaju unutar koštice i mogu klijati dok je mango još uvek na stablu. Ove klice mogu pasti na zemlju i razviti se u nove biljke.

Pored ananasa i manga, viviparija se primećuje i kod drugih biljaka kao što su Agave, Kalanchoe, Crassula i mnoge druge. Ove biljke proizvode mlade biljke direktno iz listova, stabljika ili cvetova.

Kako se odvija proces viviparije?

Proces viviparije se odvija kroz nekoliko faza. Prvo, seme biljke stvara embrion koji počinje da se razvija unutar ploda ili matične biljke umesto da čeka da bude oslobođen. Kada je embrion dovoljno razvijen, on se hrani hranjivim materijama iz okolnog tkiva i nastavlja da raste.

Nakon određenog vremena, mlada biljka postaje dovoljno jaka da preživi i nastavi rast van matične biljke. To se obično događa kada se mlada biljka odvoji od matične biljke ili kada plod sa klicama padne na zemlju. Tada mlada biljka koristi svoje korenje da apsorbuje hranljive materije iz zemlje i nastavi svoj samostalni rast.

Zašto biljke manifestuju vivipariju?

Razlozi zbog kojih biljke manifestuju vivipariju nisu potpuno razumljivi, ali naučnici veruju da postoji nekoliko prednosti koje ova pojava donosi. Jedna od njih je veća šansa za preživljavanje mladih biljaka. Kada mlada biljka počne da raste unutar matične biljke, ona ima pristup hranjivim materijama i vodi koju pruža matična biljka. Ovo povećava šanse za uspeh u ranoj fazi rasta kada je mlada biljka najosetljivija.

Druga prednost viviparije je širenje i razmnožavanje biljaka na većim udaljenostima. Kada plodovi ili delovi biljke sa klicama padnu na zemlju, mlade biljke mogu nastaviti rast na novim mestima. Ovo omogućava biljkama da kolonizuju nove teritorije i prežive u različitim uslovima.

Da zaključimo…

Viviparija je fascinantan fenomen u biljnom svetu koji donosi mnogo tajni i zanimljivosti. Ova pojava omogućava biljkama da stvaraju mlade biljke direktno iz semena, umesto da čekaju da budu oslobođene. Ananas, mango i mnoge druge biljke su poznate po manifestaciji viviparije. Ovaj fenomen pruža biljkama veće šanse za preživljavanje i širenje na većim udaljenostima.

Zahvaljujemo vam na čitanju!
Ukoliko vam se svidelo, pozivamo vas da podelite ovaj post sa prijateljima i ocenite ga.