Da li ste znali da je Fidel Kastro, bivši predsednik Kube, preživeo više od 600 pokušaja atentata? Ova neverovatna činjenica baca svetlo na turbulentnu političku klimu i kontroverze koje su okruživale njegovu vladavinu. 

Kastro i konstantna izloženost riziku

Fidel Kastro, koji je vladao Kubom od 1959. do 2008. godine, bio je jedna od najkontroverznijih figura 20. veka. Njegova revolucionarna politika i suprotstavljanje Sjedinjenim Američkim Državama učinili su ga metom brojnih protivnika. Kastrova hrabra opozicija američkom kapitalizmu izazvala je bes i frustraciju među mnogim moćnim ljudima, što je dovelo do stvaranja mreže tajnih agenata i plaćenika koji su bili spremni da preduzmu sve kako bi ga uklonili s vlasti.

Bizarni pokušaji atentata

Među neverovatnim pokušajima atentata na Fidela Kastra, neki su se istakli po svojoj bizarnosti i maštovitosti. Jedan od najpoznatijih pokušaja uključivao je otrovni milkšejk. CIA je pokušala da otrovi Kastra tako što mu je poslala milkšejk sa otrovom koji je trebalo da izazove paralizu. Međutim, Kastra je iznenadila njegova nepoverljivost prema ovom neočekivanom poklonu, pa nije ni probao milkšejk.

Još jedan bizaran pokušaj atentata bio je planiranje atentata uz pomoć cigare. CIA je pokušala da ubije Kastra tako što je cigaru punu eksploziva ostavila u hotelskoj sobi u kojoj je trebalo da boravi. Međutim, plan je propao kada je Kastra iznenadila poseta njegove unuke, pa nije pušio tu cigaru.

Organizacija i zavere

Pokušaji atentata na Fidela Kastra bili su pažljivo planirani i organizovani. CIA je igrala ključnu ulogu u ovim zaverama, a neki od planova su bili izuzetno složeni. Na primer, planiran je pokušaj atentata tokom Kastra posete UN sedištu u Njujorku, u kojem je trebalo da se koristi snajperska puška sa daljinskim upravljanjem. Međutim, plan je otkriven pre nego što je mogao da se sprovede.

Pored pokušaja koje su organizovali strani agenti, postoje i priče o unutrašnjim zaverama protiv Kastra. Neki tvrde da su članovi njegovog sopstvenog osoblja bili umiješani u pokušaje atentata. Bez obzira na to da li su ove tvrdnje tačne ili ne, činjenica ostaje da je Kastro bio izuzetno izložen riziku tokom svoje vladavine.

Kastro: Preživljavanje i nasleđe

Kako je Fidel Kastro uspeo da preživi preko 600 pokušaja atentata i ostane na vlasti više od pet decenija? Mnogi faktori su igrali ulogu u njegovom preživljavanju, uključujući snažnu podršku kubanskog naroda, pažljivu bezbednosnu infrastrukturu i vlastitu hrabrost i veštinu.

Iako ima protivnike koji kritikuju njegovo nasleđe, neosporno je da je Fidel Kastro ostavio trajan uticaj na Kubu i svetsku politiku. Njegov otpor američkom imperijalizmu, socijalističke politike i borba za prava siromašnih i radničke klase obeležile su njegovu vladavinu.

Zahvaljujemo vam na čitanju!
Ako vam se svidelo, budite ljubazni i podelite ovaj post sa svojim prijateljima i ocenite ga.