Afrika je jedini kontinent koji se nalazi istovremeno i u severnoj, južnoj, istočnoj i zapadnoj hemisferi. Kada se upustimo u istraživanje afričkog kontinenta, otkrivamo fascinantne geografske činjenice koje čine Afriku jedinstvenom i posebnom.

Afrika na Severnoj hemisferi – Putovanje kroz severni deo

Afrika započinje svoje putovanje kroz severnu hemisferu. Ovaj deo kontinenta obuhvata zemlje kao što su Alžir, Egipat, Sudan i Libija. Sa prelepim pejzažima Sahare, najveće pustinje na svetu, severna Afrika oduvek je privlačila pažnju istraživača i avanturista. Ovaj deo kontinenta takođe obuhvata i delove Sredozemnog mora, kao što su obale Maroka i Tunisa.

Južna hemisfera – Prelazak na južni deo Afrike

Dok istražujemo Afriku, prelazimo na južnu hemisferu kontinenta. Zemlje kao što su Južna Afrika, Namibija, Bocvana i Mozambik nalaze se u ovoj regiji. Dakle, ovde možemo videti neverovatnu raznolikost pejzaža, od prelepih plaža i obala Atlantskog okeana do planina poput Drakensberga. Južna Afrika je takođe dom nekim od najpoznatijih nacionalnih parkova i rezervata, uključujući i slavnu Kruger nacionalni park.

Afrika na Istočnoj hemisferi

Dok putujemo dalje na istok, prelazimo na istočnu hemisferu Afrike. Zemlje poput Kenije, Tanzanije, Etiopije i Ugande čine ovu regiju. Istočna Afrika poznata je po svojoj bogatoj biodiverzitetu i prelepim prirodnim atrakcijama. Tu se nalazi Serengeti nacionalni park, dom najvećeg godišnjeg kretanja divljih životinja na svetu, kao i planina Kilimandžaro, najviši vrh Afrike. Ova regija takođe obuhvata i deo Viktorijinog jezera, jednog od najvećih slatkovodnih jezera na svetu.

Zapadna hemisfera – Poslednja stanica na putovanju kroz Afriku

Na kraju našeg putovanja kroz Afriku, stižemo u zapadnu hemisferu. Zemlje kao što su Nigerija, Gana, Obala Slonovače i Senegal čine zapadni deo kontinenta. Ovaj deo Afrike ima bogatu kulturnu i istorijsku baštinu, sa prelepim gradovima kao što su Lagos i Dakar. Takođe obuhvata delove Atlantskog okeana i zaliv Gvineje.

Vaša podrška nam znači mnogo!
Ako vam se dopao ovaj blog post, podelite ga sa svojim prijateljima i ocenite ga.