Izaberite Stranica

Istorija Istorija

Uputite se na putovanje kroz vreme kako biste istražili bogatstvo prošlih epoha, velike događaje, kulture i ličnosti koje su oblikovale naš svet. Otkrijte kako razumevanje prošlosti može osvetliti put ka budućnosti.
Istorija je kao vodič koji nam pomaže da shvatimo naše poreklo, da razumemo promene koje su se dogodile tokom vekova i da otkrijemo naše nasleđe. Upoznajte se sa civilizacijama koje su nekada procvetale – od antičkih Grka i Rimljana do velikih azijskih carstava. Istražite njihovu umetnost, arhitekturu, religiju i način života koji su oblikovali.

Putovanje kroz istoriju će vam omogućiti da otkrijete ključne događaje koji su imali dubok uticaj na svet u kojem danas živimo. Saznajte o ratovima, revolucijama, otkrićima i inovacijama koje su promenile tok istorije. Upoznajte se sa velikim vojskovođama, političarima, naučnicima i umetnicima koji su ostavili neizbrisiv trag.

Istražite različite periode istorije, kao što su Srednji vek, Renesansa, Doba prosvetiteljstva, Industrijska revolucija i mnogi drugi. Otkrijte kako su se društva razvijala i menjala pod uticajem političkih, ekonomskih i socijalnih faktora. Upoznajte se sa kulturnim dostignućima i nasleđem koje su nam ostavili naši preci.

Otkrijte misteriozne piramide Egipta, antičke ruševine Grčke i Rimskog carstva, tajanstvene Stonehenge i mnoge druge fascinantne lokalitete koji čuvaju priče iz prošlosti.

Istorija nas povezuje sa našim korenima, koje nas uči lekcijama iz prošlosti i inspiriše nas da oblikujemo bolju budućnost. Saznajte kako su događaji i odluke iz prošlosti oblikovali svet u kojem živimo i kako možemo izvući pouke iz njih.

Autor američke zastave

Otkrijte iznenađujuće poreklo i mladalačku kreativnost iza dizajna američke zastave. Pogledajte priču o autoru koji je stvorio jedan od najprepoznatljivijih simbola Sjedinjenih Američkih Država.

Opširnije

Najstariji parlament na svetu

Otkrijte fascinantnu istoriju najstarijeg parlamenta na svetu – islandskog Altingija. Upoznajte njegovo poreklo, ulogu i kontinuitet kroz vekove, dok istražujete simboliku demokratije na Islandu.

Opširnije

Najkraći rat u istoriji

Otkrijte fascinantnu priču o tome koje je to bio najkrać rat u istoriji sveta – Anglo-Zanzibarskom ratu koji je trajao svega 38 minuta. Saznajte više o ovom neobičnom sukobu i njegovom političkom kontekstu.

Opširnije

Egipatski kameni jastuci

Saznajte više o ovom neobičnom običaju u kojem su kameni jastuci pomagali u održavanju glave hladnom i zaštiti frizure. Otkrijte zašto su drevni Egipćani spavali na kamenim jastucima.

Opširnije

Kastro i svi pokušaji atentata

Otkrijte neverovatnu priču o tome ko je bio Fidel Kastro, bivši predsednik Kube, koji je preživeo više od 600 pokušaja atentata. Istražite bizarnosti, zavere i tajne koje okružuju ovog kontroverznog lidera.

Opširnije
Loading