Da li ste znali da je najkraći rat u istoriji vodio svega 38 minuta? Ovaj neobičan rat koji nosi titulu najkraćeg rata u istoriji naziva se Anglo-Zanzibarski rat.

Poreklo tog sukoba

Anglo-Zanzibarski rat je vojni sukob koji se dogodio 27. avgusta 1896. godine između Velike Britanije i Zanzibara, ostrvske nacije na istočnoj obali Afrike. Ovaj sukob je rezultat političkih tenzija i rivaliteta između Britanske imperije i Zanzibara.

Politika i rivalitet

Rivalitet između Britanije i Zanzibara datira još od ranog kolonijalnog perioda kada su evropske sile želele da uspostave kontrolu nad resursima i teritorijama u Africi. Britanska imperija je imala veliki interes za Zanzibar zbog njegove strateške lokacije na trgovinskim rutama.

Povod za rat

Povod za izbijanje rata bio je smrt sultana Zanzibara, Hamada bin Thuwainija, koji je bio blizak britanskim interesima. Nakon njegove smrti, naslednik sultana, Khalid bin Barghash, zauzeo je presto bez saglasnosti Britanske vlade. Britanski konzul je zahtevao da se Khalid povuče sa trona, ali on je odbio.

Tragični početak

Britanska vlada je odlučila da preduzme vojnu akciju kako bi svrgnula Khalida sultana. Tog kobnog dana, 27. avgusta 1896. godine, britanski ratni brodovi su se postavili u položaj da gađaju palate sultana. Zanzibarske snage su bile slabo opremljene i imale su malo šansi da se odupru Britancima.

Brza kapitulacija

Čim su se prve granate sručile na palatu sultana, zanzibarske snage su shvatile da su nemoćne pred britanskom nadmoćnošću. Samo 38 minuta nakon početka bombardovanja, sultan Khalid je pristao na kapitulaciju. Ovo je učinilo Anglo-Zanzibarski rat najkraćim ratom u istoriji.

Rekord u kratkotrajnosti

Nakon kapitulacije, britanske snage su okupirale Zanzibar i postavile svoju vlast. Ovaj događaj je ušao u istoriju kao najkraći rat ikada vođen. Čak iako su mnogi ratovi bili kratkotrajni, nijedan nije uspeo da obori rekord od samo 38 minuta.

Hvala vam što ste pročitali naš blog post!
Ako vam se dopao, molimo vas da ga podelite sa drugima i ocenite.