Da li ste znali da Island ima najstariji parlament na svetu koji još uvek radi? Ova fascinantna činjenica nas vodi duboko u prošlost, sve do 930. godine nove ere kada je osnovan islandski Altingi. Otkrijte iznenađujuću istoriju ovog parlamenta koji predstavlja kulturno blago i simbol demokratije.

Poreklo islandskog parlamenta Altingija

Island je poznat po svojoj bogatoj istoriji i izuzetnoj kulturi. Međutim, malo ljudi zna da je upravo na ovom ostrvu nastao prvi parlament u svetu. Osnovan 930. godine nove ere, islandski Altingi ima dugu tradiciju demokratije i zakonodavstva.

Stvaranje Altingija

U 10. veku, Island je bio naseljen nordijskim doseljenicima, Vikingima. Kako su se doseljenici širili po ostrvu, javila se potreba za organizacijom društva i donošenjem zajedničkih odluka. Tako je nastao Altingi, što u prevodu znači „zakonodavna skupština“. Ova institucija je okupljala ljude sa svih krajeva ostrva i omogućavala im da raspravljaju i donose odluke koje se tiču zajednice.

Funkcija i uloga Altingija

Altingi je bio ključni organ za donošenje zakona i održavanje reda na Islandu. Skupština se sastajala jednom godišnje na otvorenom, u prelepom prirodnom okruženju, pod otvorenim nebom. Tokom sastanaka, članovi su raspravljali o pitanjima od opšteg interesa, predlagali zakone i rešavali sporove. Takođe, Altingi je bio mesto na kojem su se donosile odluke o izboru poglavara, najvišeg političkog lidera Islanda.

Kontinuitet parlamenta

Jedna od najznačajnijih karakteristika islandskog Altingija jeste njegov kontinuitet. Iako je parlament tokom vekova prolazio kroz različite promene i reforme, on je i dalje aktivan i funkcioniše kao centar političke moći na Islandu. Danas, Altingi se sastoji od dve komore: Altings i Lagtinga, koje zajedno čine nacionalni parlament Islanda.

Kulturno blago i turistička atrakcija

Islandski Altingi nije samo politička institucija, već i kulturno blago ovog ostrva. Godine 2004, Altingi je dobio status Svetske baštine UNESCO-a, prepoznat kao simbol istorijskog značaja i izuzetnosti. Posetioci mogu da se upoznaju sa istorijom i značajem parlamenta kroz različite muzeje i turističke atrakcije koje su posvećene Altingiju.

Simbol demokratije

Islandski Altingi ima duboko ukorenjeno mesto u istoriji demokratije. Njegovo postojanje već više od 1000 godina svedoči o izuzetnoj snazi i izdržljivosti parlamentarnog sistema. Ova institucija predstavlja inspiraciju mnogim narodima i simbol je slobode, jednakosti i učešća građana u političkom procesu.

Dakle…

Najstariji parlament na svetu, islandski Altingi, ima bogatu istoriju koja nas povezuje sa prošlošću i pruža uvid u razvoj demokratskih institucija. Njegovo postojanje već više od hiljadu godina svedoči o neprolaznoj vrednosti demokratije i snazi zajedničkog donošenja odluka. Posetite Island i istražite ovo istorijsko blago koje je inspiracija mnogima širom sveta.

Zahvaljujemo vam na čitanju!
Ukoliko vam se svidelo, pozivamo vas da podelite ovaj post sa prijateljima i ocenite ga.