Ceremonija dodele Oskara je jedan od najvažnijih događaja u svetu filma, ali da li ste znali da su nekada dobitnici bili objavljivani pre same ceremonije? Ova činjenica može iznenaditi mnoge, ali postoji period u istoriji Oskara kada su pobednici bili poznati unapred. Hajde da istražimo kako je to funkcionisalo.

Poznati Oskarovi pobednici pre ceremonije

U ranim godinama Oskara, dobitnici su bili unapred objavljivani u novinama dan pre same ceremonije. To je bio slučaj od 1930-ih do 1940-ih godina. Ideja je bila da se novinarima omogući vreme da pripreme članke i izveštaje o pobednicima kako bi mogli biti objavljeni odmah nakon ceremonije.

Međutim, ova praksa je izazvala negativne reakcije među filmskim profesionalcima. Mnogi su smatrali da je to oduzelo uzbuđenje i napetost sa same ceremonije. Takođe, bilo je zabrinutosti da bi informacije mogle procureti pre nego što budu objavljene u novinama, čime bi se izgubila iznenađenja i izazovi koje donosi takvo događanje.

Promena pravila

Zbog tih razloga, pravila su promenjena 1940. godine. Od tada, dobitnici su objavljivani tek tokom same ceremonije, što je stvorilo veću tajanstvenost i neizvesnost. Ovo je postalo jedan od zaštitnih znakova Oskara i doprinelo popularnosti i prestižu ceremonije.

Bez obzira na promene u objavljivanju dobitnika, proces glasanja i odabira pobednika je ostao isti. Članovi Američke filmske akademije i dalje glasaju u različitim kategorijama i odlučuju o pobednicima. Međutim, sada se rezultati drže u strogoj tajnosti sve do trenutka kada domaćin otvori zlatnu kovertu i objavi imena srećnih dobitnika.

Zašto je tajnost važna?

Zadržavanje tajnosti rezultata glasanja ima nekoliko važnih razloga. Pre svega, održavanje iznenađenja i neizvesnosti čini ceremoniju dodele Oskara mnogo uzbudljivijom i zanimljivijom za publiku širom sveta. Gledaoci žele da otkriju pobednike zajedno sa zvezdama na crvenom tepihu.

Drugo, tajnost pomaže u sprečavanju curenja informacija i očuvanju integriteta samog procesa glasanja. Ako bi se saznalo unapred ko su pobednici, to bi moglo uticati na percepciju događaja i izazvati sumnje u ispravnost izbora. Održavanje tajnosti pruža fer i poštenu šansu svim nominovanim filmovima i umetnicima da budu priznati za svoj rad.

Uzbudljiva ceremonija

Dakle, iako su Oskarovci nekada bili objavljivani pre same ceremonije, danas je tajnost rezultata glasanja ključna. Svake godine, gledaoci širom sveta sa nestrpljenjem iščekuju ceremoniju dodele Oskara kako bi otkrili ko će osvojiti prestižne nagrade. To je veče kada se slavi vrhunac filmske industrije i priznaje izvanredan talenat i dostignuća umetnika iz celog sveta.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio informativan i zabavan. Ukoliko jeste, podelite ga sa prijateljima i ocenite naš tekst u nastavku.

Hvala!