Da li ste znali da prvi znak u Holivudu nije bio poznati Holivudski znak današnjice, već reklama za Holivudlend? Ovaj ikonični simbol filmske industrije i glamura ima svoju fascinantnu istoriju. U ovom blog postu otkrijte priču o nastanku i evoluciji Holivudskog znaka, kao i zanimljive detalje o njegovoj vezi sa Holivudlendom.

Holivudlend i istorija Holivudskog znaka

Holivudski znak je jedan od najpoznatijih simbola na svetu, koji se odmah povezuje sa filmskom industrijom i mestom koje je postalo sinonim za snove i slavu. Ali da li ste znali da je ovaj znak prvobitno bio postavljen kao reklama za stambeni kompleks, a ne kao simbol filmske industrije?

Sve je počelo 1923. godine kada je kompanija pod nazivom Holivudlend kupila parcelu zemlje u brdima iznad Holivuda. Odlučeno je da se na vrhu brda postavi ogroman znak koji će promovisati ovaj stambeni kompleks. Tako je nastao Holivudski znak, tada sa natpisom „Hollywoodland“, koji je bio visok čak 14 metara.

Reklama za Holivudlend

Cilj postavljanja Holivudskog znaka bio je da privuče kupce i investitore za Holivudlend. Reklama je bila osvetljena velikim reflektorima i vidljiva iz celog grada. Holivudlend je bio moderno uređen stambeni kompleks sa luksuznim kućama i prelepim pogledom na grad i okolne planine.

Evolutivni proces

U početku, Holivudski znak je bio privremenog karaktera i predviđen da stoji na samo 18 meseci. Međutim, kako je vreme prolazilo, znak je postao prepoznatljiv simbol Holivuda i filmske industrije. Zbog toga je odlučeno da se znak očuva i postane trajni deo pejzaža.

Vremenom, znak je pretrpeo nekoliko promena. Originalno natpis „Hollywoodland“ je bio sastavljen od velikih belih slova od platna, koja su bila postavljena na metalnu konstrukciju. Međutim, tokom godina, slova „land“ su uklonjena, a znak je dobio svoj prepoznatljivi oblik sa slovima „Hollywood“ koja su bila izrađena od betona.

Obnova i restauracija

Holivudski znak je tokom godina bio izložen raznim vremenskim uslovima i vandalskim činima. Zbog toga je u nekoliko navrata obnavljan i restauriran. 1978. godine, Holivudskom komori trgovine i poslovnim udruženjima je poverena odgovornost za održavanje i obnovu znaka.

Uz podršku javnosti i donacija, znak je temeljno restauriran 2005. godine. Restauracija je uključivala zamenu oštećenih slova, osvetljenje znaka sa LED sijalicama i poboljšanje stabilnosti strukture. Danas, Holivudski znak blista u svojoj punoj slavi i privlači milione posetilaca iz celog sveta.

Holivudski znak kao simbol

Danas, Holivudski znak predstavlja simbol glamura, uspeha i filmske industrije. On je postao ikona koja se često pojavljuje u filmovima, serijama i muzičkim spotovima. Turisti iz celog sveta dolaze da se fotografišu sa znakom i dožive magiju Holivuda.

Holivudski znak ima bogatu istoriju i značajnu ulogu u filmskoj industriji. Od svojih skromnih početaka kao reklame za Holivudlend, do statusa globalnog simbola slavnog mesta, znak je prešao dug put. Danas, Holivudski znak ostaje jedan od najprepoznatljivijih simbola na svetu i podsećanje na snove koji se ostvaruju u Holivudu.

Vaša podrška nam znači mnogo!
Ako vam se svidelo ovo štivo, podelite ga sa prijateljima i ocenite.