Da li ste znali da je čuveni kompozitor Arnold Šenberg patio od triskaidekafobije – straha od broja 13? Ova fobija, koja je poznata kao strah od broja 13, pogađa mnoge ljude, ali retko se može videti kod nekoga tako uspešnog i ostvarenog kao što je Šenberg. U ovom blog postu, istražićemo ovu zanimljivu temu i saznati kako je Šenbergov strah od broja 13 uticao na njegov život i stvaralaštvo.

Šta je triskaidekafobija?

Triskaidekafobija je specifična fobija koja se odnosi na iracionalan strah od broja 13. Osobe koje pate od ove fobije osećaju intenzivnu nelagodu i strah kada se susretnu sa brojem 13 ili situacijama povezanim sa tim brojem. Triskaidekafobija se često javlja kao deo šireg spektra fobija i može imati različite nivoe ozbiljnosti kod različitih ljudi.

Arnold Šenberg: Život i karijera

Arnold Šenberg je bio austrijski kompozitor i jedna od najznačajnijih figura u muzici 20. veka. Rođen je 1874. godine, a njegovo stvaralaštvo obuhvata različite muzičke forme, uključujući simfonije, opere i kamernu muziku. Šenberg je bio poznat po svom eksperimentalnom pristupu kompoziciji i razvijanju atonalne muzike.

Zašto je Šenberg patio od triskaidekafobije

Šenberg je verovao da mu broj 13 donosi nesreću i da će štetiti njegovom uspehu. Bio je toliko opsesivan sa ovim strahom da bi često menjao ulice ili brojeve soba kako bi izbegao broj 13. Takođe, odbijao je da upiše 13. takt u svojim muzičkim kompozicijama.

Uticaj triskaidekafobije na Šenbergovu muziku

Šenbergova triskaidekafobija imala je značajan uticaj na njegovo stvaralaštvo. U kasnijem periodu svog života, Šenberg je razvio muzički sistem koji se zove dodekafonija ili dvanaestertonska tehnika. Ovaj sistem zasnovan je na principu organizacije svih 12 tonova u oktavi na način koji eliminiše tradicionalne hijerarhije tonaliteta. Ova tehnika omogućila je Šenbergu da izbegne upotrebu klasičnih tonalnih centara, uključujući i centar u 13. taktu.

Šenbergov lični život

Pored uticaja na njegovo stvaralaštvo, Šenbergova triskaidekafobija takođe je imala uticaja na njegov lični život. On bi izbegavao putovanja koja bi se odvijala u petak 13. ili bi bio oprezan prilikom planiranja bilo kakvih događaja koji bi se odvijali tog datuma. Ova fobija postala je jedan od prepoznatljivih elemenata njegove ličnosti i postavila ga kao jedinstvenu ličnost u svetu muzike.

Triskaidekafobija u umetnosti i kulturi

Triskaidekafobija je tema koja je često prisutna u umetnosti i kulturi. Ova fobija se često koristi kao element napetosti i straha u horor filmovima i knjigama. Mnogi ljudi širom sveta veruju u sujeverje povezano sa brojem 13, poput izbegavanja 13. sprata u zgradama ili izbegavanja 13. mesta za sedenje u avionima. Triskaidekafobija je stekla i određenu popularnost i interesovanje javnosti, što je doprinelo širenju svesti o ovoj fobiji.

Hvala vam što ste pročitali naš blog post!
Ako vam se dopao, podelite ga sa svojim prijateljima i dajte mu ocenu.